Frågor

Frågor & svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar förekomma vid husköp. Hittar du inte svaret du letar efter får ni gärna höra av er till oss.

Tryck på frågorna för att visa svaret.
Något ni undrar över som inte nämns nedan? Slå oss en signal, eller skicka ett email.

Vad behöver jag göra själv?

Du behöver endast bestämma vilket hus du vill och vart det ska vara placerat! Anlitar du oss för en totalentreprenad så sköter vi all kommunhantering med bygganmälan/ansökning om bygglov, markberedning, grund, schaktning samt anslutning av vatten, avlopp och el. Om du föredrar att göra dessa arbeten själv så går det också bra. I sådana fall får du instruktioner med ritningar på hur vi vill ha det förberett.

Kan man bo i huset året runt?

Ja, alla våra hus är isolerade och klarar av åretruntboende i det nordiska klimatet. För att kunna använda huset som åretruntboende måste attefallshuset följa Boverkets riktlinjer avseende komplementbostadshus. Detta innebär att standarden är densamma som för en vanlig villa gällande bland annat säkerhet, isolering, byggnadskonstruktion, energivärden, tillgänglighetskrav och ventilationsflöden.

Hur går man vidare när husmodellen är vald?

När du bestämt dig för ett nyckelfärdigt hus från oss är det dags att skriva ett avtal. Har du valt en totalentreprenad startar vi arbetet gentemot kommunen. Som kund behöver du beställa en tomtkarta, alternativt ge oss en fullmakt för att göra det. Därefter ritar våra arkitekter in huset på en så kallad situationsplan och vi skickar sedan detta till kommunen tillsammans med övriga handlingar. Kommunen har enligt lag fyra veckor på sig att handlägga en bygganmälan och 10 veckor för ett bygglov. Det är alltid bra att räkna 2–4 veckor extra på kommunprocessen. När kommunen har godkänt ditt ärende så får vi ett startbesked vilket innebär att vi kan påbörja produktionen av huset.

Vad innebär en bygganmälan?

En bygganmälan ska alltid skickas in i samband med att du vill bygga ett attefallshus. Vad som ska skickas in till kommunen varierar från kommun till kommun men ofta är det samma handlingar som vid ett traditionellt bygglov. Bland annat krävs det ofta en situationsplan med höjdskillnader, plan och fasadritningar, konstruktionsritningar, brandskyddsintyg, tekniska beskrivningar, energiberäkning, ventilationsbeskrivning samt en kontrollplan. Väljer du en totalentreprenad genom oss så ingår all handläggning och inlämnade av  ovan beskrivna dokument och ritningar gentemot kommunen.
För att få bygga ett attefallshus så måste en bygganmälan göras, vi sköter hela processen åt dig. När kommunen har gett sitt tillstånd till bygget, ett så kallat startbesked, är det tillåtet att börja bygga huset.

Handläggningstiden för en bygganmälan ska maximalt ta 4 veckor från att ett komplett ärende skickats in. Det betyder att tiden för handläggning inte startar förrän man har lämnat in de olika kompletteringar som kommunen kräver. Utöver detta har kommunen rätt att förlänga handläggningstiden med ytterligare 4 veckor. Vad som ska skickas in till kommunen varierar ofta från kommun till kommun. Grundläggande är att kommunen vill ha situationsplan, olika typer av ritningar och tekniska beskrivningar när det gäller husets säkerhet, isolering, byggnadskonstruktion, energivärden, tillgänglighetskrav, ventilationsflöden mm. För att kunna göra en situationsplan så kräver kommunen att huset ska ritas in på en karta som visar din tomt. Vissa kommuner kräver en nybyggnadskarta medan andra kommuner tycker att det räcker med en baskarta. Ofta är baskartan gratis medan en nybyggnadskarta kostar mer.
Beroende på om ansökan gäller en komplementbyggnad eller komplementbostad så kräver kommunen att olika lagar ska följas. En komplementbostad har mycket strängare krav på vilka funktioner som ska finnas i ett attefallshus. Exempelvis så behöver tillgänglighetskraven uppfyllas (kan t.ex. vara tillräckligt stort badrum så att en rullstol kan hanteras utan problem i det) och att det ska finnas tillgång till både tvättmaskin och torktumlare.
Beroende på var du väljer att placera ditt hus så kan olika anpassningar behöva göras för att kommunen ska godkänna din ansökan.
Enligt lagen ska huset placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Men med din grannes tillåtelse kan du placera det 1 meter från tomtgränsen. Är din granne en allmän plats eller väg så kan kommunen inte ge tillstånd att placera den närmare än 4,5 meter. Eventuellt kan det då krävas ett bygglov istället.
Attefallshuset får inte byggas ihop med någon annan byggnad men det går att bygga huset mycket nära en annan byggnad om så önskas. Placerar du attefallshuset närmare än 8 meter från en annan byggnad så behöver du uppfylla olika brandkrav. Detta kan innebära att Attefallshuset kan behöva brandklassas på en eller flera av sidor av huset. Detta är en vanlig åtgärd men prata med Husverkets medarbetare så hjälper vi dig så att det blir rätt.
När kommunen gett startbesked har de olika krav som ska uppfyllas innan huset får börja användas. Dessa varierar från fall till fall. Ett vanligt krav som kommunen brukar ha är att ärendet ska ha en kontrollansvarig.
När huset är levererat, inkopplat och kontrollerat ska nödvändiga handlingar lämnas till kontrollansvarige (eller Husverkets säljare om inte kommunen krävt en kontrollansvarig). Den kontrollansvarige kontrollerar dokumentationen och skickar sedan in handlingarna till kommunen. Kommunen godkänner sedan allt och utfärdar ett slutbesked. Därefter får du som kund börja använda huset.

Vad händer om jag inte får startbesked?

Avtalet hävs och vi erhåller ersättning för nedlagd tid, denna motsvarar maximalt summan av handpenningen på 30 000 kr.

Vad är skillnaden mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus?

Skillnaderna mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus är stora. Ett så kallat komplementbostadshus ger dig rätten att bo i ditt hus året om till skillnad från en komplementbyggnad. För att kunna använda huset som ett åretruntboende måste attefallshuset följa Boverkets riktlinjer för komplementbostadshus. Detta innebär att attefallshuset ska möta samma krav på säkerhet, isolering, konstruktion, energivärden, tillgänglighetskrav, ventilation, som ett bostadshus eller en lägenhet. Samma handlingar skall skickas in likvärdigt ett bygglov för ett hus som för ett attefallshus (komplementbostadshus).
Komplementbyggnad kan du inte använda som åretruntboende utan endast som gästhus/fritidshus, dessa har betydligt färre krav på sig. Detta är det ”typiska attefallshuset” som alla pratar om med en enkel ansökningsblankett och ritningar. Det många inte vet är att man inte får bo i det permanent eller hyra ut det. Det kan medföra stora sanktionsavgifter för dig som privatperson om kommunen får reda på detta.

Kan jag ha både ett attefallshus och en friggebod på min tomt?

Det går att uppföra både en friggebod och ett attefallshus på tomten. Då kan du få upp mot 15 + 25-30 kvm extra utrymme utan bygglov. De nya attefallshusreglerna som börjar gälla från och med den 1 mars 2020 tillåter även att uppföra ett attefallshus på 30 kvm om det är anpassat som en komplementbostad. Även om ett 30 kvm attefallshus uppförs så får fortfarande en friggebod på 15 kvm uppföras. Maxhöjden till nocken är 4 m för attefallshus vilket möjliggör att ett loft kan byggas där man kan skapa några ytterligare kvadratmeter boyta. Maxhöjden för en friggebod är 3 meter.

Hur levereras huset?

Huset kommer färdigbyggt i två moduler och transporteras med en trailer. Därefter lyfts huset på plats med en lyftkran.

Var tillverkas husen?

Vår produktion sker i vårt systerbolags fabrik i Kosovo. Det innebär att vi har full insyn i verksamheten och produktionen. Produktionen sker med hjälp av ett kvalitetssystem som hjälper till att säkerställa både säkerhet och kvailtet. Alla våra hus byggs efter svenska byggnormer och regler så du kan känna dig trygg med att ditt hus håller en hög standard.

Vad är det för uppvärmningssystem i husen?

I alla våra attefallshus ingår det två radiatorer som standard. Önskar ni hellre en luftvärmepump eller golvvärme så går det enkelt att lägga till som tillval.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden räknas från den dag du fått ett startbesked från kommunen, samt att produktionsordern på huset är bekräftad med fabrik.
Produktionstiden kan variera från 20- 34 veckor beroende av hustyp och utförande.

Tillkommande kostnader?

Beroende på om ni vill anlita oss för en totalentreprenad eller inte, så är det olika kostnader som kan tillkomma. Givetvis påverkas priset av hur er tomt ser ut, hur stort hus ni ska bygga och vilken kommun det gäller.
Vid totalentreprenad kan följande kostnader tillkomma:
I priset för attefallshuset ingår transport och lyftkranskostnader för 50 000 kr. Men i vissa fall räcker inte detta. Om vägen är smal eller har mycket skarpa kurvor kan attefallshuset behöva lastas om. Ska huset lyftas mer än ca 8-12 meter kan en större lyftkran behövas. Valet av kran påverkas även av husets vikt, vilket varierar med storlek och tillval.
I en totalentreprenad ingår markarbetet och grundläggningen. För VVS- och elarbeten ingår 30 meter utvändig dragning av vatten, avlopp och el. För de flesta räcker detta men vi kan aldrig veta vad som finns under markytan. Skulle det behövas sprängning eller andra anpassningar som borttagning av  sten, rötter och träd för att kunna dra fram rören till vatten och avlopp så kan kostnader tillkomma för detta. Kan inte framkomlighet ske för grävmaskin så behövs handgrävning. Dräneringskrav från markentreprenör kan behövas om din tomt är utsatt för mycket dagvatten. Alla punkter som vi kan se utan att behöva gräva i marken offereras tidigt i försäljningsstadiet. Uppstår det situationer som ovan, informerar vi alltid dig för att du skall kunna ta ställning kring olika alternativ.
Om avloppet ligger högre än attefallshuset kan en pumplösning behövas för ca 45 000-75 000 kr. Om din elcentral har nått sin maxkapacitet kan en utbyggnad behövas av denne.
Andra kostnader som exempelvis kan tillkomma och som kommunen kan kräva:
Kontrollansvarig
Mättekniker
Marklov eller handläggning av andra lov.
Energiberäkning
Avgifter för olika ansökningar
Avgifter för tomtkarta för att rita ut situationsplanen på.
Avgifter för anslutning av vatten, avlopp och el.
I förekommande fall så kan sotarintyg krävas, exempelvis om du ska ha kamin, bastu eller har en imkanal. Även en strandskyddsansökan kan komma att krävas om du ligger innanför strandskyddet. Eventuella vattenreningslösningar kan också tillkomma om du har egen brunn om så kommunen kräver. Majoriteten av kostnaderna ovan kan vi uppskatta och ge pris på innan avtalsskrivning. Däremot rekommenderar vi alltid att ha en reservbudget på minimum 50 000 kr vid byggnation av ett attefallshus.
Om du inte väljer Husverkets totalentreprenad ökar du risken för fel. Du har även lägre garantitider och en längre byggprocess. Tillkommande kostnader och arbetstid som kan uppkomma är: för exempelvis;
Projektledning
Kommunhantering
Arkitektkostnader
Markarbeten
Grundarbeten
Inkoppling av vatten och avlopp
Samt slutligen alla nödvändiga tester för ovannämnda arbeten och all dokumentation som krävs för slutanmälan.
I priset för en totalentreprenad från Husverket ingår allt detta, men priset kan även förändras beroende på vilken typ av grund du vill ha och vilken storlek på hus du har valt.

Hur gör jag för att beställa ett hus?

Det enklaste sättet är att fundera över hur stort hus du behöver. Rita sedan upp på ett vanligt papper hur du vill placera fönster och dörrar liksom var du vill ha eventuella mellanväggar. Fotografera din ritning och skicka till oss på info@prefabhuset.se.

Med det som underlag går vi vidare och förädlar huset tillsammans tills du fått ett hus precis som du vill ha det.

Hur går betalningen till?

När du bestämt dig för att beställa ett hus av oss har vi haft en längre (eller kortare) dialog om dina önskemål. Sista steget i den dialogen innebär att vi skickar en orderbekräftelse och en faktura på 25 procent av slutbeloppet. När den fakturan är betald börjar vi producera just ditt hus. Våra leveranstider gäller alltså från den dag vi registrerar förskottsbetalningen. Resterande del betalar du vid godkänd leverans (med 30 dagars betalningsfrist).
För närvarande erbjuder vi inga tjänster kring finansiering. Det finns det andra som är mycket bättre på.